1999-2009 © Copyright by Swim Star 2000 Media & Marketing Agency, Belgrade

S.Filipovic
Srdjan Filipovic - File
sergiof72@yahoo.com
S w i m   S t a r   W e b   P o r t a l - S w i m m i n g   I n t e r v i e w 
Sergio Filipovic, Coach

Former national record holder of the old-Yugoslavia in mid and long distances, twice ranked 4th in the World Cup (Shaghai, China 1993), the Balkan champion (1988), graduated as a advanced swim coach at the Academy of Sport, Belgrade (1999), with the 5-year international experience (Rari Nantes, Ascoli, Chimera Nuoto, Italy, SC Braga Sporting, Portugal), temporal member of the National coach board of the Portugal junior selection as well as the Serbian Swimming, in the present chief coach of the Swimming Club Belgrade... His last achievenets - Milica Ostojic and Jovana Bogradnovic (participants of the Monterrey 2008 World Junior Champs and Milica Ostojic paricipant of the Beijing Olympic Games 2008.

THE GREATEST ACHIEVENETS DEPEND ON PROFESSIONALISTS
D.Mihajlovic
Arranged
and prepared by
Dragan Mihajlovic
Web Portal Engineer
Specially for
The SWIM STAR
WEB PORTAL
Comments:
swimstar2000@gmail.com

The interview is arranged in Serbian language and is dedicated to the domestic swim audience, Belgrade 21/03/09

  Uvod / Preface...
U povodu 10-to godisnjice od osnivanja PK "Swim Star 2000", kao jednog od njegovih osnivaca i prvog trenera kluba, zamolili smo poznatog srpskog plivackog trenera Srdjana Filipovica za jedan  intervju u kome bismo se setili pocetaka kluba, boravka u Italiji na istorijskom mitingu Trento 1999, pomenuli neke od njegovih sjajnih uspeha u plivanju, ali dotakli se i problema unutar plivackog sporta Srbije, koji u poslednje vreme eskaliraju. Intervju je realizovan u Beogradu u jednom zivom interaktivnom razgovoru. Prenosimo ga u celini i izrazavamo zahvalnost Filetu za vreme koje nam je posvetio.     For the 10th anniversary of the Swim Star 2000 SC foundation, as a member of its foundation and the first swim coach, we asked well known Serbian swim trainer Sergio Filipovic for an interview, where we could mention some of the first steps of the club, then the participation in the historical Euro Youth Meet Trento 1999, some achievements in his swimming career, as well as to touch some of the present problems in the Serbian swimming sport. This interview is arranged in the interactive talks. We present it and would like to express gratitude to Mr. Filipovic for the time he spent with us...
 
  Dobrodoslica nasem gostu treneru Srdjanu Filipovicu ..
Dobrodosli na SWIM STAR WEB PORTAL. U ime menadzmenta i nasih vernih posetilaca izrazavamo vam zahvalnost, izmedju ostalog i zbog cinjenice da ste jedan od osnivaca plivackog kluba Swim Star 2000 (daleke 1999 godine)...
 
Filipovic:  Zahvaljujem se na pozivu za intervju zaista najboljem plivackom portalu, ne samo u Srbiji vec i sire. Znam da ste prosle godine usli u prvih deset najposecenijih plivackih sajtova u Evropi.
 
  Secanje na Evropski miting plivackih nada "Trento 1999"...
24. marta navrsava se tacno 10 godina od "hrabre akcije" u kojoj ste vi i plivac Igor Rasula, iskazali kolika vam je ljubav za plivanjem, a s druge strane ljubav za domovinom. Nakon prve noci bombardovanja, napustili ste Beograd i uz nadljudske napore stigli u Trento. 
Tamo ste pored takmicarskih, napravili i sjajne medijske aktivnosti u pokusaju da se glas sportista iz Srbije cuje i podstakne Italijanska i Evropska javnost kako bi bombardovanje Srbije bilo sto pre obustavljeno. Da li se secate tih trenutaka i koji dogadjaj zelite posebno da istaknete?
 
Filipovic:  Kako da ne, kao da je juce bilo…… Napravili smo, u tom trenutku ludacki, ali ispostavice se kasnije, veoma hrabar potez kada smo prve noci bombardovanja, tada kada je srpski narod uopste bio u totalnoj panici, krenuli put Budimpeste kolima, a granice potpuno zatvorene. Iz Budimpeste avionom do Beca, pa sledecim avionom do Venecije, da bismo vozom stigli u Trento (u Italiji), a cuveni Evropski miting plivackih nada "Trento '99" vec uveliko zapoceo. Ono sto cu vecito imati na umu i sto me je najvise dirnuo bio je potez mog prijatelja i kolege, a sad sefa juniorske reprezentacije Italije Waltera Bolognanija koji je, kao domacin prekinuo takmicenje kako bi iskazao solidarnost sa nama. Zaplakao sam tada pred 2.000 ljudi na tribinama, a evo i sad se najezim kad se setim tih trenutaka. I pored toga Igor, moj plivac koga sam ja podigao zaista sjajno je tada isplivao 50 i 100 ledjno i dostojno reprezentovao nasu zemlju u najtezem trenutku.
Novi Sad 1999
Na medjunarodnom mitingu Novi Sad 1999 
(Igor Rasula i trener Srdjan Filipovic)
 
  Nesto o sopstvenim plivackim i trenerskim aktivnostima...
Ali, pre nego sto krenemo u nekakve "ozbiljnije vode", molimo vas prestavite nam vase trenerske pocetke i kasnije korake, pocev od 1998. god., pretpostavljamo da mnogi nisu sa tim upoznati.
 
Filipovic:  Plivacku karijeru sam zavrsio 1997.god. kada sam shvatio da mladji dolaze i da je vreme da se povucem.Tada sam vec zavrsio i Sportsku Akademiju u Beogradu, a bio sam prva generacija diplomaca sa srednjom ocenom 8,33 a glavni covek je bio jedan od nasih najvecih plivackih trenera i profesora svih vremena Ivica Matkovic.Tada sam poceo sa najmladjom grupom plivaca da radim u PK "Crvena Zvezda" medjutim kako je bilo vreme sportskih sankcija i nezaintereovanosti tadasnjeg menadzmenta u PK "Crvena Zvezda", odlucio sam da formiramo novi klub zajedno sa gdjom Oliverom Mladenovic, ali da se ono Zvezda ne izgibi te je tako nastao PK "Swim Star" te nesrecne 1999. godine. Sa Goranic Goranom, Zivkovic Dejanom, Andjelkovic Filipom, Rasula Igorom i dr….poceli smo da osvajamo mnogobrojne medalje na tadasnjim prvenstvima SCG. 
 
Krajem 1999. godine zapocinje vasa evropska karijera?
 
Lisabon 2004
Trener Filipovic i Sara Carneiro sampionka Portugala - na Evropskom juniorskom prvenstvu u Lisabonu 2004. godine 
Filipovic:  Krajem 1999, dobio sam poziv za rad u klubu Rari Nantes Ascoli, jednom prelepom italijanskom gradu gde sam radio i stvarao jednu od najboljih italijanskih juniorskijh plivacica Simonu Alfonsi, osvajacicu mnogih medalja na prvenstvima Italije i ucesnicu juniorskog Evropskog prvenstva, zatim Alesandru Cellini, tadasnju kadetsku reprezentativku i mnoge druge. Bez obzira na postignute rezultate u nasoj zemlji i stecenom obrazovanju mislim da je Walter Bolognani covek koji mi je i najvise pomogao u prakticnom strucnom osposobljavanju i od njega sam i najvise naucio. On je iako iz Bolzana (na severu Italije) proveo pored mene mesec dana u Ascoliju i da tako kazem odao mi sve tajne "cake" plivakog trenerskog zanata. Posto je Rari Nantes Ascoli bio pruivatni klub on se nazalost, zbog finansija raspao 2000, a  ja sam dobio ponudu za drugi italijanski klub Chimera Nuoto iz grada Areca (kod Firence), takodje klub bogate tradicije uz mnostvo dobrih plivaca.  Inace u Italiji u njihovoj FIN federaciji polozio sam i stekao Maestro plivacku trenersku licencu. Nakon dve sezone u Italiji vratio sam se na kratko u domovinu, da bih, nakon krace pauze, dobio poziv od plivackog pogona sportske asocijacije Sporting Braga iz istoimenog grada na severu Portugalije. Vise od dve godine proveo sam u Portugaliji i iz tog kluba na Evropskom juniorskom prvenstvo u Lisabonu 2004 imao 3 reprezentativca, te bio i deo strucnog staba nacionalne Portugalske selekcije. 
 
  O stvaranju plivaca - olimpijca u srpskim "uslovima"...
Hvala vam na ovim, mozda iscrpnijim informacijama, ali neka i ovo bude prilika da pohvalimo vas najnoviji uspeh. Vi ste naime tokom 2008 godine, od februara meseca, u potpunim neuslovima beogradskih bazena (dakle za 5 meseci), uspeli da juniorku Milicu Ostojic odvedete na Olimpijske igre u Pekingu. Samo ovime, u evropskim i svetskim razmerama stekli biste nemerljive nagrade. Ovde ste u Srbiji nazalost bili dovedeni do apsurda?
 
Filipovic:  Malo koja plivacica se moze pohvaliti time da sa nepunih 17 godina ispuni normu i ucestvuje na Olimpijadi. Milicin odlazak na OI u Pekingu smatram dosad svojim najvecim uspehom u karijeri iako sam 2004 takodje imao svog portugalskog plivaca na OI u Atini. Uspeh je utoliko veci kada se zna da nismo imali adekvatne uslove za rad, da smo imali svega 2 medjunarodna mitinga u okruzenju (Slovenija i Hrvatska)…… da niko iz Plivackog saveza Srbije nije verovao u nas. Ovo nije fraza, ali Milica Ostojic je zivi primer sportistkinje koja moze sve. Znate danas je u sportu sve postalo moguce, potrebno je samo verovati u ljude, dobro ih proceniti i ulagati u njih. Ako je Milica Ostojic sa nepunih 17 godina bila na Olimpijskim igrama u Kini, onda od nje sigurno mozemo ocekivati jos bolji plasma i na sledecim igrama u Londonu 2012 godine.
Beograd, aerodrom 'Nikola tesla'
Trener Filipovic i Milica Ostojic, pred Peking 2008
 
  O trenutnim uspesima plivaca sa kojima trener Filipovic radi...
Od prosle sezone clan ste i prvi trener plivackog kluba Beograd, zaduzen za najbolje plivace. Mozete li da nam pomenete neke, te njihove poslednje uspehe?
 
Filipovic:  Od Plivackog Kluba Beograd sam mogu to slobodno reci napravio dobar tim, sklad mladosti i zelje za uspehom. Plivaci sa kojima radim su shvatili sta im treba, sta nisu imali u prethodnim klubovima i postigli rezultate vredne paznje. Milica Ostojic je bila 10 juniorka sveta u Montereju 2008 (svetsko juniorsko prvenstvo), Jovana Bogdanovic juniorska prvakinja Balkana i polufinalista Svetskog i Evropskog juniorskog prvenstva, a Jovana Nikolovski ucesnica Evropskog juniorskog prvenstva u Beogradu. I opet ponavljam sve to bez adekvatnih uslova za rad kakvi "vladaju" na zapadu.
 
  Odnos na relaciji trener u klubu i trener reprezentativnih selekcija...
Sef struke PK Beograd je Prof. Slavko Kurbanovic, bivsi rekorder stare Jugoslavije, ucesnik Olimpijade u Meksiku 1968, i trener mnogih nasih plivaca. Kakva je saradnja u klubu, ali isto tako i saradnja u domenu reprezentativnih obaveza, imajuci u vidu da je Kurbanovic predsednik strucne komisije PSS?
 
Filipovic:  Postavili ste mi izuzetno skakljivo pitanje, ali cu biti iskren kao sto sam uvek i bio. Neosporno je da je Slavko Kurbanovic bio vrhunski strucnjak za prsni stil, sa njim je Mladen Tepavcevic postigao najveci uspeh u svojoj karijeri kada je bio u finalu Svetskog prvenstva. I sada katkad pomaze oko popravke tehnike prsnog stila medjutim mislim da se kao predsednik strucnog saveta PSS utopio u sivilo koje vlada u PSS. Vidite nijedan plivac PK Beograd nije otisao ni na jedno prvenstvo ili pripreme sa reprezentacijom na urgenciju predsednika PSS vec iskljucivo isplivavajuci zadate norme sportskog direktora PSS. Slavku sam kako kolegi mnogo puta zamerio sto dozvoljava sportskom direktoru da mu se mesa u posao, jer zamislite na primer sada da Ilija Ivic u FK Crvena zvezda odredjuje treneru ko ce da igra.To je tragikomicno ali deo nase svakodnevnice u Srbiji
 
  Misljenje o svetskom fenomenu - rekordi u 2008. godini...
Dobro je poznato da ste jedan od retkih poliglota, medju trenerima u Srbiji (ne samo u plivanju), govorite 4 jezika, imate prijatelje sirom Evrope, pratite sve najsavremenije tokove u plivanju. Mozete li da nam prokomentarisete proslogodisnji rekord broja "novih svetskih rekorda", i cemu tu treba zahvaliti?
 
Filipovic:  Mislim da je prosla godina bila na osnovu broja svetskih rekorda najbolja u istoriji svetskog plivanja.Doslo je do revolucije plivackih odela,nece reci zahvaljujuci njima ali svakako da su doprineli tome.
 
  Moguce perspektive medju mladjim srspkim plivacima sa aspekta sledece Olimpijade...
Jesenas ste boravili u Britanskom olimpijskom plivackom kampu u Lidsu, predvodeci grupu perspektivnih srspkih olimpijaca. Mozemo li da cujemo neka iskustva iz Engleske, te konkretne izglede nekih od plivaca sa kojima ste proveli 10-tak dana tamo?
 
Leeds (UK)
Na studijskom boravku u Lidsu (V.Britanija) 2008.
Filipovic:  U organizaciji olimpijskog komiteta Velike Britanije, kao i Olimpijskog komiteta Srbije, pocetkom jeseni 2008, jedan ograniceni broj potencijalnih olimpijskih kandidata boravio je na 10-to dnevnom studijskom boravku u Lidsu. Bilo je to fenomenalno iskustvo za mene. Sa kolegom Risticem iz PK Banat, Kikinda i plivacima Siladji, Sorka, OStojic, Petrovic i Cordas-Draganov sam proveo 10 dana u Lidsu (V. Britanija) u najsavremenijem bazenu u Evropi. Vidite, za razliku od nas koji se traljavo pripremamo za Univerzijadu stekao sam utisak da Olimpijske Igre u Londonu mogu prakti8cno vec da pocnu. Olimpijski bazen u Lidsu je 50 metarski sa mogucnoscu pretvaranja u dva 25 metarska sa svim neophodnim pratecim sadrzajima znacajnim za vrhunske plivace, posebno u trenaznom ciklusu (podvodne kamere, bagi, dvd sistem, plazma televizori, gume za vodu….). Od nasih plivaca pored Ivana Lendjera koji je izostao, a koji su boravili tamo, mislim da mozemo da ocekujemo da naprave zaista dobre rezultate u buducnosti i ponovo vide Britaniju 2012. Samo, da bi se to ucinilo realnim, potrebno ulagati u njih sto kod nas nije slucaj. Svaka druga iole ozbiljnija zemlja bi ih procenila na pravi nacin i u cetvorogodisnjem periodu im obezbedila maksimalne uslove za rad.
 
  O buducnosti vrhunskih srpskih plivaca...
Uz "teske napore" Plivacki savez Srbije je obezbedio sredstva za boravak Miroslave Najdanovski u Milanu (Italija) u kampu Prof. Di Nina, sada se spremaju Lendjer, Siladji i Siljevski na pripreme u Francusku? Zar tu nije moglo da bude mesta i za Milicu Ostojic, Sorka, pa i druge mladje plivace, perspektivne uzdanice srpskog plivanja. Na osnovu kakvih kriterijuma funkcionise selektor Kapor i uopste strucni savet PSS? Gde su tu strateski planovi i ciljevi?
 
Filipovic:  Prvo mala ispravka. Kapor nije selektor vec sportski direktor…… opet ste me podboli tamo gde me najvise boli. Znate svaka zemlja ima svoj program i jasnu viziju sta zeli da uradi. Na zalost mi imamo mnogo ljudi koji su u Savezu a koji ne znaju sta je to vizija, sta je to program. I vrapci na grani znaju ko pravi programe, analize, odredjuje norme. U svakoj normalnoj zemlji to je strucni savet. Nas problem je taj sto strucni savet kod nas ne funkcionise uopste, a ljudi koji su u njemu primaju platu za to sto treba da rade. Mi pricamo o 4 godisnjem ciklusu a proslo je vec 7 meseci od OI u Pekingu, a u sve reprezentativce doslovno nije ulozen ni jedan jedini dinar. Kriterijuma nema i to je jasno svima, samo se najodgovorniji prave ludi, pa kao ne znaju sta se desava Jer znate ko najvise strada? Plivaci koji ustaju svaki dan u 6:30 ujutro pa idu u skolu, teretanu i vracaju se na popodnevni trening. Onda je lopta prebacena na sportskog direkrora koji treba da odredi norme za pojedina takmicenja. Da li u bilo kom plivackom klubu direktor odredjuje ko ide na takmicenja ili to radi trener?  I onda dodjemo u situaciju da cujemo (jer to zvanicno nigde ne postoji) da 3 plivaca idu u Francusku, a paradoks je da plivacica koja je sa 17 godina bila na OI ne ide ili recimo plivacica koja bila 11 u Evropi (Andjelka Petrovic) takodje ne ide. Ostojic Milica je u programu OKS za OI 2012 isto kao i Stefan Sorak ili Stefanija Draganov. Po automatizmu oni bi trebalo da putuju i da im se obezbede adekvatni uslovi za rad. A znate gde ce zavrsiti? U Leskovcu ili Nisu. I sad ja kao neko ko radi sa olimpijkom trebam da otplivam Kaporovu normu za Svetsko prvenstvo u Rimu 2.00.97. To je nemoguce, apsolutno nemoguce, jer da ja tako, onda nama ne treba ni Francuska, ni Italija... Hajdemo svi u Leskovac pa cemo plivati dobro. Drago mi je da su bar Miroslavi Najdanovskoj izasli u susret  jer je ona to svojim rezultatima zaslizila ali u vezi priprema u Francuskoj napravljen je veliki propust.
 
  Odnos Plivackog saveza Srbije prema sopstvenim programima i planovima...
Rad PSS je u poslednje dve godine jedna "zatvorena crna rupa", o cemu imamo prilike da citamo i na nasem Forumu. Vi ste prosle godine u medijima hvalili PSS zbog toga sto je ispratio vas trenanzni ciklus. Kakva je situacija danas? Zar vam se ne cini da tu ne postoji ni osnovni program godisnjeg angazovanja, a kamo li strateski plan za jedan olimpijski ciklus?
 
Filipovic:  Prosle godine da ne gresim dusu, PSS je ispratio plan i program reprezentativaca, ali nije imao strateski plan kao sto ga nema ni sad. Radilo se od danas do sutra. Najlakse je sad reci mi nemamo pare za Milicu, Miroslavu, Ivana, Cabu i dr., ali ja kao trener kazem ili ih napravite ili odstupite sa funkcija jer ste nesposobni za funkcije koje obavljate.
 
  Udruzenje plivackih trenera Srbije i njegove mogucnosti...
Mnogo je bilo optuzbi na racun cinjenice da se Skupstina PSS ne sastaje vec pune dve godine. S druge strane "u zatvorenim krugovima ili kuloarima" se donose odluke, kalendar takmicenja, nema konsultacija medju trenerima, kriterijumi u 2009 su cudni, koje tesko ko (recimo za Mediteranske igre) moze da ostvari. Sta Udruzenje plivackih trenera Srbije cini na tom planu?
 
Filipovic:  Konacno smo se i mi treneri udruzili i napravili reizbor Udruzenja trenera na nedavno zavrsenom prvenstvu KOA u Beceju tako da smo izabrali novo rukovodstvo na celu sa Borisom Drobcem. Dosadasnje trenersko udruzenje je bilo produzena ruka Dusana Dimitrijevica i  na kraju krajeva uzurpirano, bez idejnih resenja i iostvarenja interesa trenera. Kriterijumi za odlazak na Svetko prvenstvo su takvi da se ljudi iz PSS ponasaju kao da  smo mi Svedska ili Nemacka pa imamo masu Lendjera, Siladjija a u stvarnosti imamo jako mnogo mladih i talentovanih plivaca za koje treba vremena da bi stasali. To se na zalost ne moze preko noci, a okolne zemlje su nam vec dale pravi putokaz kako se prave vrhunski plivaci.
 
  O problemima sa bazenima u Beogradu i Srbiji...
Rak rana plivackog sporta u Beogradu su celu ovu sezonu bazeni. Pa pod kakvim to uslovima vasi plivaci treba da se pripremaju i postizu zadate "kriterijume" u odnosu na reprezentativne kandidate koji rade u Novom Sadu i Zrenjaninu?  Zar ove cinjenice PSS ne uzima u obzir? I sta PSS cini da se situacija sa bazenima prevazidje?
 
Filipovic:  Iz PSS me niko, nikad nije zvao da pita izvini posto ste u problemu, " jel Milica Ostojic ziva", gde trenirate, kako????? Odgovoricu kratko i jednostavno: mi treniramo sat i po ujutru na Banjici sa gradjanstvom i sat i po uvece u Pancevu, pa vi uz sve to zakljucite da li moze iz Beograda konkretno da se rodi novi Lendjer. Ali to PSS ne zanima, ali kada dele nagrade plivacima onda podmetnu veliki cek od sto hiljada dinara za foto aparat, a onda Lendjer te pare nikad ne vidi. Eto to je slika i prilika naseg plivanja.
 
  Sta moze "kvalitetno novo" da se ucini u srpskom plivanju...
Kao jedan od najperspektivnijih trenera u Srbiji, i predvodnik mladje generacije, da li se osecate sposobnim da se nesto "kvalitetno novo" preduzme u plivackom sportu Srbije? Zasto vi ne biste pokrenuli ideju okupljanja onih ljudi koji ovom sportu zele dobro? Definitivno, ovo stanje ne vodi nicem dobrom.
 
Filipovic:  Vodim se onom "nicija nije do zore gorela", pa nece ni aktuelnom sazivu PSS. A posle ce se svesti racuni. Sto se mene tice ja cu se i dalje baviti mojim poslom koji najbolje radim, nece me zanimati da li su u igri hiljade i hiljade evra, vec cu biti posvecen jedino i iskljucivo plivacima koje treniram. Znate moja malenkost je skolovana "da proizvodi sampione"
 
  Trenutno stanje i potencijal plivanja nakon Zimskih prvenstava Srbije..
Posto su zavrsena Zimaska prvenstva u malim bazenima, kako ocenjujete perspektivu plivackog sporta Srbije. 180 takmicara kod Mladjih pionira, 185 kod pionira i 200 na apsolutnom-omladinskom-kadetskom, jel to odraz i rezultat potrosenih 100 miliona dinara u prosloj 2008 godini iz budzeta Srbije (ne racunajuci stipendije i nagradu Miloradu Cavicu)? 6,000 evra kostaju pripreme Najdanovske, najmanje 20,000 evra ce kostati pripreme tri plivaca (i dva trenera) u Francuskoj. kakvo je vase misljenje?
 
Filipovic:  Sto se tice broja plivaca, to bi okarakterisao kao blagi uzas. Gde je masovnost? Pa ne moze plivacki sport da zivi od masovnosti samo Zrenjanina i Novog sada…. Gde su Subotica, Nis, Pancevo… I tu PSS nista nije poradio na edukaciji strucnih lica tako da i nemamo neke bas kvalitetne plivace iz pomenutih gradova, iako imaju idealne uslove za rad. O ovim ciframa ne bih trosio puno reci jer ne znam ponavljam koji je bio kriterijum. Znam samo da su svi nasi plivaci na Olimpijadi u Pekingu bili oko 40-tog mesta plasirani. E sada "zasto on a ne moj" ne bih ulazio u to, nek o tome brinu oni koji su to tako postavili. U svakom slucaju treba da ih bude sramota zato sto nema i drugih plivaca na spiskovima, a mi cemo i novom predsedniku OKS predociti sta se desilo i kako se svojataju kriterijumi.
 
  Planovi najvrednijih pojedinaca i kluba PK Beograd...
Pred kraj naseg razgovora, uz zelje za vasim daljim trenerskim uspesima, recite nam nesto o ciljevima vase Olimpijke i planovima kluba u ovoj i narednim sezonama.
 
Filipovic:  Nas cilj je bio finale Mediteranskih igara, tako smo i startovali u svim makro i mikro ciklusima, medjutim na zalost to je sada nemoguce ostvariti. Cilj je takodje bilo i ostvariti normu (direktora PSS) za Svetso prvenstvo u Rimu 2009, no i to je sad nemoguce. Ostaje nam dakle, da damo svoj maksimum u totalnim neuslovima, pa sta nam Bog da, ocigledno je da ne igramo svi istu utakmicu.
 
  Umesto zakljucka...
Hvala vam na razgovoru, puno uspeha u radu, i stvaranju novih plivackih sampiona Srbije?
 
Filipovic:  Hvala i vama i zelim vam da budete jos bolji. Srecno!!!
 

  Coach Sergio Filipovic in the swimming and other actions:
Coach Filipovic with Milica OStojic, Balkan junior champion (Athens 2007)
With Jovana Bogdanovic, Balkan champion in Pitesti (ROM) 2008
As a coach of the national junior team in Monterrey (MEX), 2008
At the tribune of the Kantrida pool for the Euro SC champs in Rijeka 2008, CRO

Want to get into touch with Mr. Sergio Filipovic, try via his e-mail - sergiof72@yahoo.com
More info about Coach Filipovic you may find at his official bios web-page  http://members.fortunecity.com/mgirasula/file.htm

This presentation is arranged and web designed by Dragan Mihajlovic and Swim Star 2000 Agency, Belgrade
© 1999-2009 All rights reserved by Swim Star 2000 Agency, Belgrade, Serbia
The first and only Web Swim Portal that comes from Serbia: http://www.swimstar2000.net
Info: swimstar2000@gmail.com
Back to Last events ... page