2008 © Copyright by Swim Star 2000 Media & Marketing Agency, Belgrade

Darija Pop
S w i m   S t a r   W e b   P o r t a l - S w i m m i n g   I n t e r v i e w 
Darija Pop
Montenegrin Swim Star & Record Holder

The most successful swimmer of Montenegro, well known as the long distance swimmer and the national record holder,  the winner of the traditional Ohrid Marathon 2007 and the MNE participant of many events in Montenegro, Serbia, Macedonia, Dubai, Italy, Slovenia and others, accepted to talk exclusively for the SWIM STAR WEB PORTAL. As this great swim personality may be the model on the persistence, dedication and the endurance to many future swim talents, this interview might have an interest at the wide region of the Balkans, so it is arranged in the serbian language and targets our domestic readers... 

The next Olympiad in 2012 will be mine, I've no doubt...
I.Rasula
Arranged by 
Igor Rasula
Editor-in-Chief
The Swim Star
Web Portal 
Technical design by
D.Mihjalovic
Comments:
igorrasula@gmail.com

The complete interview has been arranged via web link between Belgrade and Herceg Novi on Aug 21, 2008

.Za moj poslednji novinarski doprinos Swim Star Web Portalu, pred moj polazak na magistarske studije, opredelio sam se za  intervju sa najpoznatijom crnogorskom plivacicom, a namenio sam ga ne samo njoj kao postovanje za izvanrednu upornost i uspehe koje postize poslednjih 5 godina, vec i svim nasim posetiocima, kao i mnogobrojnim prijateljima za Herceg Novog, Podgorice, Bara i dr. gradova, kao i Montenigersima rasutim po belom svetu...  For my latest journalistic contribution dedicated to the Swim Star Web Portal, prior to leaving my homeland for the upcoming masters education, I decided to realize an interview with the top Montenegrin women's swimmer wishing to award her for all her achievement in last 5 years as well as all our visitors, my friends from Herceg Novi, Podgorica, Bar and other Montenegrin towns, also the all Montenigers dispersed across the world...
   
Author: Igor Rasula, Beograd Aug. 22, 2008

  Words of welcome...
Pozdrav najboljoj i najpoznatijoj plivacici Crne Gore...
 
Darija:  Pozdarv!!!
 
Upravo kad je Swim Star Web Poral, pokusavao da te pronadje, sustigla nas je vest da plivas za Slovenacki klub "Zvezda" iz Kranja, koji predvodi legenda ex-YU Borut Petric. Hajde da krenemo od toga. Kako je doslo do te saradnje?
 
Darija:  Da, pa... Do saradnje je doslo sasvim slucajno. Meni je prosle godine hitno trebao trener sa velikim iskustvom u plivanju i posebno maratonima, za svetsko prvenstvo u Austrliji, pa kako sam trenirala jednu godinu u plivackom klubu Ljubljana (Slovenija), trener iz Ljubljane mi je preporucio G-dina Igora Velickovica koji je trener u mom sadasnjem klubu. Uz neke konsultacije i dug razgovor za dalje bavljenje mojim plivanjem, saslusao je moje zelje i odlucili smo da zajedno probamo da ostvarimo moje ciljeve. Eto sad ce tacno godinu dana od kako sam u PK "Zvezdi" i moram da kazem da imam veliku cast sto sam clan kluba plivacke legende kao sto je Borut Petric zajedno sa Igorom Velickovicem.
 
About the beginning in the swimming sport...
Inace, bila si dugogodisnji clan jednog od najstarijih klubova ex-YU, zatim FR Jugoslavije, Srbije i Crne Gore... Kazi nam nesto o tvojim plivackim pocecima, interesovace to mnogo mladih, i posebno njihove roditelje
 
Darija:  Nisam bila clan, jos uvijek sam clan PVK Jadran iz Herceg Novog, imam dvojnu registraciju sa slovenackim klubom. Pocela sam da plivam sa 8 godina kada sam  i nastuila na prvom takmicenju, gdje sam i osvojila svoju prvu medalju. Trener Ivan Zuber i Sead Adrovic su preoznali moj talenat, trudili se da zavolim ovaj sport sto i nije bilo tesko jer sam tada u klubu imala puno starijih plivaca - kolega, koji su  tada sa svojim rezultatima bili meni uzor, i zeljela sam da jednoga dana dostignem njihove rezultate, sto i jesam.
 
Koliko zasluga za tvoj razvoj ima Prof. Ivan Zuber, legenda plivackog sporta stare Jugoslavije i Crne Gore? Pomeni tvoje trenere u "Jadran"-u.
 
Darija: Kao sto sam vec rekla, Ivan Zuber ima puno zasluga za moj razvoj u plivaju, dok je on bio trener Jadrana i moj trener, ja sam zaista imala sjajne rezultate u mladjim kategorijama. On me je i naucio da se jedino uz rad i samo uz rad postize nesto, sto danas i nije slucaj  sa mladima koji se bave ovim sportom. Uz Prof. Ivana Zubera za moje rezultate se pobrinuo i Sead Adrovic koji je dugo vremena bio i ucio uz Zubera, a sad i sam vodi prvu ekipu plivackog kluba Jadran.
Herceg Novi
One of many top positions set at the famous International LEN Montenegro Mimosa Cup meeting
 
  About the previous experiences in the club's activities. 
Do trenutka dok je u Jadranu lider u zenskoj konkurenciji bila Danijela Djikanovic, a u muskoj Matija Jaukovic, bez obzira sto si od njih bila 5 godina mladja, cinilo se da vama, tada mladjim plivacima nije bila posvecena adekvatna paznja? Gresimo li, ili je trebalo imati strpljenja i "doci na red"?
 
Darija:  A sad, ne znam da li gresite, ali sigurno da se manje paznje posvecivalo mladjim kategorijama u Jadranu. U nasem klubu je oduvjek bilo tako, da je za sve trebalo imati  strpljena i kako kazete doci na red... Jer se akcenat se davao pre svega starijim i iskusnijim takmicarima, dok smo mi mladji gledali i ucili, ali smo se nekada i jednako mjerili sa njima. Sad mi nije zao sto je bilo tako, jer sam puno naucila iz toga, isto tako da sam puno iskustva stekla gledajuci Danijelu Djikanovic na svim takmicenjima i treninzima. To mi je i omogucilo daleko brzi napredak.
Novi Sad 2004
Balkan Junior team of Serbia & Montenegro 2004
 
  On the swim achievements...
Za one koji ne znaju, molimo te pomeni tvoje najvece uspehe u periodu posle 2004-te godine. Na nasem portalu, pratili smo tvoje uspehe na Mimozi, Drzavnim prvenstvima i mnogim takmicenjima u SCG , Hrvatskoj, na Fina Cup-u i td..
 
Darija:  U poslednjih cetiri godine, bilo je dobrih rezultata, mnogo vise u maratonima nego u bazenima, a ovdje bih pomenula samo nekoliko:  prvo mjesto na Ohridskom maratonu 2007 koji je takmicenje svetskog kupa na distanci od 30km (u vremenu 6 h 50 min), Faros maraton na ostrvu Hvaru u Hrvatskoj na duzini staze od 16km, ove godine apsolutna pobednica 27-mog maratona Mario Dido Maricic u Herceg Novom, druga na 29-tom tradicionalnom maratonu Obala Montenegra 2008 (Sutomore-Bar), te puno manjih maratona sto na 5 ili vise kilometara
 
U istom tom periodu, okrenula si se i nadalje najcesce uspehe kupis na duzim distancama, a uglavnom na maratonima. Sjajna si bila na najstarijem jadranskom maratonu "Sutomore-Bar", prethodne ali i ove godine. Da li je maratonsko plivanje tvoje dalje iskljucivo opredeljenje u plivanju?
 
Darija: Da... Pa pobedom na Ohridu, osigurala sam mesto za Peking, ali je FINA odredila takmicenje u Spaniji (Seville 2008) kao kvalifikaciono za trku od 10 Km u Pekingu. Plivala sam 5 i 10 k i pokusala da se kvalifikujem na 10km za Olimijskie igre... Nazalost  nisam uspjela, ali sa vrednim radom nastavljam dalje i ciljevi su mi da se sto bolje plasiram na medjunarodnom nivou i na maratonima i u bazenu.
Ohrid 2006
Winner of the women's Ohrid Marathon 2007
 
Melbourne 2007 Australia
Darija Pop as the participant of Montenegro, took part in the FINA World swim Championships at the Melbourne 2007 (Australia)
 
  On the education...
Gde si trenutno sa skolovanjem? I kako uspevas da to uskladis sa svim obavezama iz plivanja?
 
Darija:  Sa skolovanjem sam i dalje vezana za Crnu Goru... Ranije je bilo jako tesko sve uskladiti, ali sam uz veliko razumjevanje mojih profesora uspjela da zavrsm srednju skolu. Za dalje, od ove sezone planiram da se i sa skolovanjem prebacim u potpunosti u Sloveniju kako bih obezbedila lakse uslove i za ucenje i za treiranje.
 
  Impressions on the Swimming at the Beijing 2008 Olympic Games...
Plivanje na Olimpijadi u Pekingu je zavrseno, kako ocenjujes nastup Marine Kuc (plivala za Crnu Goru i bila polufinalista u 200 prsno 2:31.77), ali i Srpskih i mnogih drugih plivaca? Ko je uz Marinu i vaterpoliste jos ucestvovao na Olimpijadi u Pekingu kao reprezent Crne Gore? Sta te je posebno impresioniralo i da li sad imas vecih motiva, da svoju kandidaturu istaknes za London 2012?
 
Darija:  Marina je na Olimpijadi u Pekingu dala svoj maksimum i ja mislim da je Crnu Goru predstavila najbolje sto je mogla... Njeno plivanje je bilo odlicno kao i uvijek i cestitam joj na sjajnim rezultatima, a zelim joj da tako nastavi i dalje. Takodje zelim da cestitam Miloradu Cavicu na srebrnoj medalji i ostalim plivacima. Imresioniralo me je kompletno plivacko takmicenje, sjajni rezultati, rekord za rekordom, ma sva ta atmosfera, a i Majkl Felps koji je stvarno supermen, tako da moja zelja za ucescem na Olimpijskim Igrama je jos veca... Nevjerovatan je osjecaj naci se na smotri najboljih na svijetu.
Beijing-2008
Darija Pop at the Chinese Wall - August 2008
 
  On the future of the swimming in Montenegro...
Kako ovaj intervju pripremamo pre borbe za bronzanu medalju u vaterpolu (izmedju Crne Gore i Srbije), ocigledno je da ce Crnogorski vaterpolo imati i nadalje visoko mesto u Evropskom i svetskom vaterpolu. Koliko to moze da utice na manju zainteresovanost za plivanjem u Crnoj Gori?.
 
Darija:  A puno... Vec se vidi da se plivanje gubi u Crnoj Gori, ali ne zbog vaterpola, mozda malo i zbog toga, vec zbog slabog interesovanja mlade djece za sportom.. Ali nadam se da ce neko da se nadje da decu i roditelje podstakne za tim, kao sto su to omogucili vaterpolisti nase zemlje, pa se mladi djecaci upisuju na vaterpolo u zelji da postanu jednog dana nacionalni heroji, nesto slicno kao sto je to sad uradio nadam se Milorad Cavic kod vas.
Sutomore-Bar Marathon
At the Sutomore - Bar marathon (Montenegro)
 
  Instead of conclusion...
Kad te mozemo ocekivati na nekom od takmicenja ili mitinga u Srbiji ?
 
Darija:  Kao sto sam rekla da cu od sledece sezone da plivam i u bazenu, tako da cu se truditi da se pojavljujem na sto vise takmicenja, mislim mozda da vec od Serbia Open-a, pocetkom sezone.
 
Imas li nekoga da pozdravis, zahvalis se ili nesto porucis? 
 
Darija: Pa porucila bih mladima koji se bave sportom, da pametno i zdravo idu putem do vrhunskih rezultata, a bez dopinga i mogucih posledica na zdravlje u buducnosti.
 
Na kraju, molimo te da budemo i dalje u kontaktu, te specijalno za nas Web Portal izvestavas  o najzanimljivijim dogadjajima iz Crne Gore, Slovenije.. 
 
Darija: Naravno!!!
 
Hvala i puno uspeha u tvojim i Crnogorskim plivackim aktivnostima.
 
Darija: Hvala vam i pozdrav svima koji posecuju ovaj sjajan plivacki web-site.
Slovenia 2008
Darija Pop with her friend in Slovenia
Kranj, Slovenia, 2008

  Darija Pop in the swimming and other actions:
At the Balkan Junior Champs 2004
At the podium of the Mimosa Cup 2006
At the OWS Champs, Seville 2008, ESP
Darija in Beijing, China, August 2008

Want to get into touch with Darija - darijapopp@yahoo.com

Translated (SRB - ENG), arranged and web designed by Dragan Mihajlovic and Swim Star 2000 Agency, Belgrade
© 1999-2008 All rights reserved by Swim Star 2000 Agency, Belgrade, Serbia
The first and only Web Swim Portal  that comes from Serbia: http://www.swimstar2000.net
Info: swimstar2000@gmail.com
Back to Last events ... page