I.Rasula
by Igor Rasula
 
 Swim Star 2000 Agency, Belgrade                       .                         2006 Copyright by MGI, Belgrade
 Belgrade, Serbia, June 09, 2006 - Exclusive Interview 
 
Dedicated  to the swim audience of Serbia under the light of the latest political and sport changes in the region of former SCG...
....
Exclusively for the Swim Star Web Portal .
Moze li Srbija napred u plivackom sportu...
 (in Serbian only)...
..
SwimStar-team
Goran Rasula (1955), ekspert hidrogeologije, zastite zivotne sredine i geotermalne energije, projektant i naucni radnik Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Cerni" iz Beograda, direktor Plivackog kluba "Swim Star 2000" iz Beograda, i jedna od najcenjenijih licnosti plivackog sporta Srbije, odazvao se nasim, moram priznati visenedeljnim molbama za jedan opsiran intervju na temu "Mozemo li napred u plivackom sportu"... 
---------------------------------------------
Izrazavajuci zahvalnost, pre svega Draganu Mihajlovicu, inicijatoru ove ideje i glavnom uredniku naseg sajta, iako intevju radim sa svojim ocem, nemam ni malo grize savesti ili bojazni, da ce neke od misli ovde izrecene biti protumacene na nekakav pogresan nacin... Naravno, iskoristio sam i sopstvena plivacka, ali i Americka iskustva iz prethodne dve godine boravka, ali ipak je valjalo sakupiti dozu 'hrabrosti'... Neka i ovaj razgovor bude iskreni doprinos mogucem brzem razvoju Srpskog plivackog sporta... Ako to nekoga jos interesuje!!!  Redakcija ovog web blog-a poverena je G-dinu B.Avramovicu, a celokupan tehnicki deo odradio je autor intervjua licno.
---------------------------------------------
Goran Rasula, sa novim plivackim nadama "Swim Star"-a...
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Prvo veliko hvala sto cemo porazgovarati. Nadam se i o temama, o kojima malo ko sme ista da prozbori javno?
 
G.Rasula:  O.K. prihvatio sam razgovor, ali moram priznati da sam se poslednjih godinu dana gotovo povukao iz "papazjanije" koja se zove Plivacki sport Srbije. Prepustio sam vama mladjim snagama da "nesto" pokusate. Vi imate ideje i volje, ali i snage da nesto napravite. Potrudio sam se ovih 10 godina, da vama - plivacima, trenerima, i sportskim prijateljima budem na usluzi i pomognem u mnogim stvarima. Ne zalim, moja misija je ispunjena, bas u svemu.
 
Gotovo 4  godine angazmana za PK "Crvena Zvezda", a onda se  naprasno 1999. formira PK "Swim Star 2000". Sta je je dovelo do toga i odakle potice ideja da se formira prvi, privatni plivacki klub u ondasnjoj 'bombardovanoj' Jugoslaviji? 
 
G.Rasula:   Kao i 1994/1995, tako i danas, nakon 11-12 godina,uslovi za svakodnevni rad na bazenu "25 maj" su najblaze receno, ocajni. Cesto hladna voda, nedostatak kabina za presvlacenje, toplih tuseva, neuslova... ali i nebrige rukovodstva 'Zvezde" osim sefa struke Prof.  Aleksandra Skanate... To je grupu entuzijasta, roditelja i trenera Srdjana Filipovica, bivseg plivackog rekordera Jugoslavije opredelilo da formiramo novi Beogradski klub. Pored Crvene Zvezde, Partizana, 11. Aprila i Beograda, mi smo bili peti beogradski klub. 2000-te godine mi smo bili re-osnivaci Plivackog saveza Beograda, koji danas okuplja 12 ili 13 klubova.
 
Ima li zadovoljstva dosadasnjim uspesima "Swim Star" plivaca ?
 
G.Rasula:   Svakako... 1999.god. Srdjan Filipovic, trener je izradio jedan profesionalni 4-god. program razvoja, definisao strategiju tzv. "fast development"-a, sa sportskog aspekta. Nakon toga uradjena je Feasibility studija, kojom su definisana potrebna sredstva, oprema, i drugi zahtevi postizanja definisanih ciljeva. Medjutim uz nasu pomoc, Filipovic je dobio odlican angazman u Italiji, pa je mladu ekipu preuzeo Dejan Ilic, apsolvent fakulteta za sport i bivsi plivac "Crvene Zvezde"... Uz njegov moderan pristup i pozrtvovan odnos, klub je stasao, poceo da stice ugled, ali i proizveo najmanje dva reprezentativca Jugoslavije (Rasula i Sosic). I ne samo to, stvoren je stabilan odnos, plivaci nisu drilovani, uspesi su proisticali iz rada koji je apsolutno pratio psihofizicki razvoj mladih plivaca. Nadalje su ovaj program nastavili trener Slavko Pamucina, a danas Vladimir Minic. Zato su svi samo napredovali, ovde akceleranti nisu ubijeni. Treneri su sticali svoja iskustva. Kroz pogon "Swim Star"-a prodefilovalo je najmanje 120 plivaca svih uzrasnih kategorija. Ali, imali smo i iskusne savetnike: Vladimir Stanisavljevic (Australija), Walter Bolognani (Italija), Srdjan Filipovic (Italija, Portugal), pa Prof.Dr.Bob Zivanic, koji je nase vrhunske plivace pratio u domenu kardio vaskularnih sposobnosti, te Olivera Mladenovic i Ljubomir Jovanovica, za pitanja ishrane, svakodnevnog zdravlja i nutricionizma.
 
1998. Plivacke-Nade Crvene Zvezde, pokrenule su prvi plivacki sajt uopste u Jugoslaviji, odakle i potice dugogodisnji naziv naseg prvog i jedinog plivackog web portala.
 
G.Rasula:   Tako je ! Sajt su pokrenuli klinci onda kad u nasoj zemlji nije bilo vise od par hiljada korisnika kompjutera uopste. Sajt je upravo bio namenjen mladim plivacima Crvene Zvezde. Oni koji su oformili Swim Star to su nastavili. A i danas je tako. Naime, moja ideja je bila da time sto cemo promovisati mlade snage Srbije, plivacke nade i sve njihove napore koje ulazu u bazenu, ostvarene rezultate, kroz foto galerije i td., damo podsticaje njihovom radu i angazovanju, ali i nateramo druge mlade narastaje da se okrenu najlepsem i najzdravijem sportu. Time smo barem 600 - 1,000 dece odvukli od ulice i usmerili ih ka sportu uopste!
 
Ali, Swim Star Web Portal je imao i druge ciljeve, zar ne?
 
G.Rasula:   Slazem se... To se sad jasno vidi. 1999. godine u Evropi je bilo samo nekoliko plivackih sajtova, koji su prakticno obradjivali poneki od dogadjaja iz sopstvenih sredina. Mozda najozbiljniji pristup informisanju zapoceo je sajt Plivakog kluba "Rari Nantes Trento" na celu sa njegovim predsednikom Walterom Bolognani-jem. Mi smo na pocetku tretirali vesti i dogadjaje iz naseg kluba, ali veoma brzo smo se okrenuli siroj Srpskoj i inostranoj javnosti, sa obradom rezultata, galerijama, informacijama, sve na engleskom jeziku. To je omogucilo da svetu kazemo da i ovde postoje normalni ljudi, da se ozbiljno bavimo plivackim sportom, i da znamo strane jezike, pa mozemo i zelimo da komuniciramo i saradjujemo sa svima. Stekli smo izuzetne sportske i prijateljske veze sirom sveta. Ako ima interesa mozda i o tome da po nesto kazemo. Mi smo ovde u Srbiji, na Balkanu, ali i u Evropi postavili standarde, bez ikakve lazne skromnosti.
 
U Srpskom plivanju, promovisani su gotovo svi, od plivaca, trenera, svi mitinzi, srpska i drzavna prvenstva i mnogi dogadjaji i licnosti koji su bili interesantni ne samo domacoj javnosti.
 
G.Rasula:   To je tacno, ali treba istaci da smo na taj nacin pomogli i Plivackom savezu Srbije i Jugoslavije da promovisu svoje aktivnosti, da informacije budu 'odmah' raspolozive svim ucesnicima u plivackim dogadjajima, da recimo roditelji mogu normalno da prate i startne liste i rezultate, da ih kompariraju sa inostranim... Ali dosao sam do saznanja da bez involviranja informacija iz Evrope i sveta, nema motivacije u domacim okvirima. I time povezao i Crnogorsko i BiH plivanje i Slovenacko, Bugarsko, Hrvatsko, Italijansko, Rumunsko i td.. Poslednjih godinu dana insistiram da se zbog ostvarenja brzih kontakata sa menadzerima i organizatorima plivackog sporta iz Evrope, moramo vise okrenuti tim dogadjajima i nasu potencijalno najbolju decu 'lansiramo brze u orbitu'... kako je ovde krenulo sa cepanjem drzave, svescemo se na Beogradski pasaluk, jednog dana. Ali to ne znaci da se moramo zatvoriti kod Jode i Duleta u Deligradsku 27... Zato cu pomoci svim plivacima da odu "preko grane ili bare" plivaju, uce strane jezike, vide kako normalan svet zivi i radi, obrazuje se, i zatim vrate u Srbiju, i smene ove nesposobne, neskolovane, nepismene, i da ne kazem jos nesto gore....
 
2001. godine predsednica kluba G-dja Olivera Mladenovic, izabrana je na funkciju Potpredsednika PSS u mandatu pok. Prof. Milosa Popova, do maja meseca 2005.god. U tom smislu i mnoge od ideja Swim Star-a ugradjene su u marketing, informisanje, edukaciju i sl.
 
G.Rasula:    Jeste. Moja malenkost je bila projektant Prvog web sajta Plivackog saveza Srbije i clan komisije za marketing i medjunarodnu saradnju. Ucinjeno je dosta, a krenulo se prakticno od nule. Ne bih da to ovde isticem, ali dovoljno je reci da je ulaznu stranicu PSS sajta za 3,5 godine otvorilo 110,000 posetilaca, da je najcitaniju stranicu sa rezultatima posetilo preko 300,000 posetilaca, od cega je iz inostranstva to bilo preko 157,000 puta. Mnostvo fotografija, galerija, statistike, ali i specijalnih web prezentacija posebno Balkanijade u Novom Sadu, Serbia-Opena, drzavnih i republickih prvenstava. Svi znacajniji Web pretrazivaci danas izbacuju kontakt ka PSS sajtu u udarnih prvih 10 linkova. Ako, neko ne zna sta je sve trebalo u tom smislu uraditi (bez ikakve naknade od strane PSS), onda je on zalutali posetilac Internet-a. Danasnji PSS sajt je tragicno los, samo zato sto su ga ti koji ga uredjuju otisli pogresnim smerom. Ali, moze se to popraviti!
 
Gde se  trenutno plivacki sport Srbije nalazi?
 
G.Rasula:   Sa aspekta broja klubova, 44 (registrovana)?! Sa aspekta brojnosti verovatno negde oko 1,500. Sa aspekta starosnog uzrasta, najperspektivniji su kadeti, pa juniori. Od seniora, to je samo par njih - ili beznacajna "saka". Od trenerskog kadra, imamo barem 10 vrhunskih trenera. Nazalost samo par njih govori strane jezike. Od bazenskog resursa, imamo preko 130 bazena, ne racunajuci male, skolske i privatne rekreativne bazene. Od visoko-skolskih institucija, postoje 3 katedre na univerzitetima u Beogradu, Novom Sadu i Nisu, te na Sportskoj akademiji i Visim skolama u Beogradu. Ministarstvo prosvete i sporta, Olimpijski komitet, bez ucesca lokalnih samouprava izdvaja godisnje preko 200,000 eura. Jos toliko odvaja se u pojedinim opstinama u smislu dotacija za bazene i sportske objekte, a roditelji dece koja su u takmicarskom pogonu, izdvajaju gotovo 3 puta vise. I to je zaista fundus koji nikako ne moze biti za potcenjivanje. 
 
A sta zapravo Srpskom plivanju nedostaje? 
 
G.Rasula:   Novac na prvom mestu. Jer vidite samo koliko Slovenija ulaze u plivanje. Ili recimo sta su Britanci ulozili do sada od kada su 2000-te doveli Bila Sweetenham-a. Oni recimo na Evropsko prvenstvo u Budimpesti dovode delegaciju od 46 plivaca. Njihov cilj i strategija su jasni - 2012 na Olimpijadi u Londonu, poskidace sa cela i Amerikance i Australijance. Zivi bili pa videli. Dakle oni imaju i novca, ali i strategiju i jasne ciljeve, a rezultati samo pristizu. Mi ovde imamo malo para, odlicne resurse, ali nigde strategije. Mozda neko misli da to niko ovde nije u stanju da napravi. Ne, ne... to ovde niko ne zeli da napravi !!! U tome je problem. Uspesi se u ovom sportu ne mogu napraviti preko noci, a potreban je ogromnam rad i napor. Ovde je mnogo neradnika, i mnogo kvazi pameti.
 
Od prosle godine u Amerci je na skolovanju i u plivackom pogonu je 6-7 plivaca iz Srbije. Gotovo svi su u svojim disciplinama vrhunili, ali i u obrazovanju bili u samom vrhu. Mada je sistem rada na americkim kampusima podredjen skolskim - timskim zahtevima, moze li to iskustvo biti korisno i za Srpsko plivanje?
 
Pa naravno. Medjutim potrebno je poslusati Slavka Kurbanovica i njegovo Udruzenje plivackih trenera Srbije, posebno u domenu nacina rada sa najmladjima, selektiranju, racionalnom treningu, uvodjenu mladog plivaca  u takmicarski pogon i sl. Americka iskustva morate doneti i ti i Erhartic i Sevo, Milenkovic, Zgomba, Sreckovic i sutra Gorana Goranic i Bojana Dimitrijevic. Prethodno da pocistite nas sve matore iz ovog sporta, a posebno ove sto se poslednjih godina namecu kao "bogom dani". Najveca tragedija je da plivacki sport vode sudije, bez obzira da li mi je sadasnje rukovodstvo PSS po volji ili ne.
 
Raspad drzavne zajednice Srbija i Crna Gora, otvara novu strancu ili ne ?
 
Ne otvara nista. Swim Star 2000 je poslednje 3 godine bojkotovao sva SCG drzavna prvenstva, jer je to bio samo trosak. Naime razlika izmedju Srpskog i Drzavnog prvenstva bila je samo u ucescu PK "Jadran" iz Herceg Novog. I umesto da to PSS prepozna sa sportskog aspekta mnogo ranije, sve na teret klubova (citaj roditelja), deca su bivala prakticno maltretirana. Jesmo li na sportskom palnu dobili nesto? Apsolutno nista. Prema tome, ostajemo u istim vodama, veoma mutnim, u kojima ce se ovaj sport, pod ovakvim okolnostima,  udaviti u potpunosti. A to pljuvanje sto procitah pre neki dan u Zurnalu o Crnogorskom plivanju, to je sramota, najblaze receno.
 
Ima li onda smisla i dalje angazovanje, trosenje vremena i spostvenih sredstava? 
 
G.Rasula:   Ima, samo iz jednog razloga. Sto vise dece odvuci sa ulice, od sivila svakodnevice, od totalne dosade i apaticnosti, alkohola, duvana i droge, to je veliki motiv. A ovaj sport izgradjuje telo, licnost, stvara radne navike, i odrzava zdravlje. Naravno, neki od klubova su prepoznali u tome profit. Naime, velika masovnost, po 10 i vise plivaca u stazi, clanarina 3,000 dinara mesecno, roditelji placaju pripreme, putovanja mitinge i startnine, klubovi postoje i bez ikakvog cilja i strategije opstaju. Involviranost roditelja je ogromna. S jedne strane to je spas, ali sa druge strane kocnica... Iz te mase ako iskoci neki talenat, dobrodosao, ako ne idemo dalje....Najvredniju stvar u poslednjih 5 godina uradio je Plivacki savez Beograda, na celu sa Djordjevicem i Koprivicom sto su objedinili jedinstveni termin na bazenu "25 maj" za kategorisane plivace beogradskih klubova, i tu omogucili i saradnju, ali i druzenje, razna testiranja, pa i uvid u stanje pojednihih perspektivnih kandidata i td. Na nivou Srbije, to je najblaze receno opsti haos, Klubovi prepusteni sami sebi, i sopstvenim "programima", pa ko gde stigne...
 
Ucescem na najvecem ovogodisnjem AG mitingu "BVSC Cup 2006", Swim Star je napravio novi iskorak?
 
G.Rasula:   Tacno, i opet smo prvi... Novu viziju, koju sam zapoceo od pre dve godine je da se, kao registrovana nevladina ustanova i sportska organizacija, okrenemo saradnji, kooperaciji, zajednickim akcijama i slicno sa drugim - prijateljskim domacim i inostranim klubovima. Tako su najbolji plivaci iz Trebinja registrovani u PSS posredstvom naseg kluba. Time su talentovana deca dobila daleko vece uslove za takmicenja, ali i obezbedjena sredsatva za dolazak na mitinge u Srbiji i odlaske na Internacionalna takmicenja po Evropi i dr. Pre par dana smo zajedno sa plivacima iz PK Valis i PK Jagodina 2000 uzeli ucesce na Mitingu u Budimpesti. Otvorene pozive sam imao za Linjano, Modenu, Siciliju, Slovenacke mitinge, za Porto i Loule u Portugaliji, Amsterdam i Berlin. I kako su deca bila prezadovoljna, a osvojene su cak i zlatne medalje, idem dalje - pozivi samo pljuste. Za sve to vreme muci me podatak gde 200,000 eura potrosi Plivacki savez Srbije. Ili umesto mene to bi trebalo da pita inspekcija Ministarstva prosvete i sporta Srbije?
 
Cemu da se Srbija nada u Budimpesti na Evropskom prvenstvu, a cemu na Olimpijadi u Pekingu?
 
G.Rasula:    Nicemu... Pazite podatak, PSS i "ekipa" koja vodi ovaj sport, ukida Drzavno SCG prvenstvo, (koje je kalendarom zakazano za 22-23 juli 2006), a zakazano Prvenstvo Srbije KOA, prebacuje od 2-3 jula, na taj termin... Zamislite ozbiljan program nekog plivaca, koji bi trebalo da bazira na aktivnostima programiranim jos septembra meseca 2005.god. Zamislite programe, trenere, plivace klubova i roditelje, koji sad jos 3 nedelje moraju da isfinansiraju pripreme do 22-23 jula. A sve to zarad Mila i njegove odluke da se razdruzi iz SCG. Ali i sumanutog tumacenja PSS-a... Pa, o cemu je tu rukovodstvo PSS razmisljalo? Cemu njihovo postojanje? Ko u ovom sportu zbog koga postoji? Najblaze receno neodgovornost, nebriga, javasluk. A mozda i bezumna namera? Ova izmena nece pomoci ni "drzavnom timu" u Budimpesti. Ponajmanje najboljim juniorima, koji bi vrh forme trebalo da pokazu u prvoj nedelji jula u Spaniji, zatim 22-23, pa 29-30 na Balkanijadi.
 
Ima li nade za Plivacki sport Srbije? Kakva mu je buducnost i perspektiva?
 
G.Rasula:    Strucni savet PSS je od obecanog Nacionalnog programa, preko dovodjenja Voroncova u Beograd i Kikindu, nekog nacelnog pisanija Doc.B.Jevtica, jedino pametno uradio, a to je definisanje NORMI za Evropska i Svetska prvenstva. Ako je to i dva pripremna kampa tokom 2006.god. osnova za nekakav napredak, dovoljno za optimizam, bojim se da bas nece biti tako. Cak ni za ekstra talente T.Vukanovic i I.Lendjera. Sportski fond Zepter im obezbedjuje 300 eura mesecno za nekakav normalniji rad. Ali to je samo kap u moru i medijski gaf. Ako neko misli drugacije, pitajte roditelje ovih plivaca koliko "ih kostaju" deca i plivanje godisnje. A osim par mitinga u Sloveniji, Skoplju i Bratislavi, pravo inostranstvo (najvece evropske mitinge) nisu ni videli. Zato, i samo zbog takvih trenutnih odnosa skroman nastup u Kini, dvoje Srpskih takmicara... Nazalost, nade su potpuno minimizirane! Niko ne trazi od Duleta Dimitrijevica da skoci u bazen i pliva umesto plivaca, vec da nadje dodatna sredstva, da okupi siri strucni tim i potencijalne kandidata za Peking, da kontrolise rad i trosenje sredstava, ali i ostvarivanje rezultata. Umesto toga Predsednik PSS sudi po prvenstvima Srbije i komercijalnim mitinzima??!! Dakle, da ne idemo dublje. Samo angazovanjem novih, mladih ljudi, skolovanih, sa idejama, i istinskom zeljom za podizanjem Srpskog plivanja sa dna, moze nesto biti napravljeno, cak i da se dodatna sredstva ne obezbede. Peking je mrtav za ucesce Srpske reprezentacije, sad se mora zapoceti sa programom za London 2012.
 
Kakvi su dalji planovi menadzmenta Swim Star-a?
 
G.Rasula:   Nastaviti ciklus razvoja, koji je zapoceo nas trener Vladimir Minic. On ce tokom leta steci diplomu na Fakultetu za sport i fizicko vaspitanje u Beogradu i imati lepo iskustvo u domacem plivanju od jedne cele sezone. Ideje koje moze dalje da razvija bice nadogradjene i novim sistemom za podvodno snimanje plivaca, koje je Swim Star namenio i svim Srpskim klubovima. Evropske plivacke sile jure koracima od "7 milja". Italijani od jula meseca startuju sa ADN GE.TUR projektom visoko profesionalnog plivackog kampa u Linjanu, po uzoru na najbolje americke kampove. Swim Star ce biti ekskluzivni saradnik i pokusacemo da tamo na pripreme odvedemo najbolje srpske plivake nade. Pored toga otvoricemo kanale da nasi plivaci ucestvuju na najvecim Evropskim mitinzima (sada smo bili u Budimpesti - 3 srpska kluba) i ujedno na domaca takmicenja dovodimo najpoznatije zvezde. Mi smo doveli prvi Portugalce i Dance na Lambasu, Portugalce u Zrenjanin, prvi put dva tima iz Hrvatske na Aquarius 2005, ove godine pomazemo da tri Brazilska sampiona i PK Porec (Hrvatska) uzmu ucesca na Trofeju Beograda 2006, itd. Sa najvecim Balkanskim plivackim ekspertom Ivanom Tsanovim, formiracemo Balkanski Plivacki Web Portal, gde cemo objediniti interese vise zemalja sa ovih prostora. Neka to sve bude na dobrobit ili pocetak novog ciklusa razvoja ovog najlepseg sporta... Ako ne ide, pa nije problem stati... I ovako sam jako puno angazovan u Aero klubu "Akademski Aerodrom Ada", kao i u konjickom sportu pri stali "Eskulap" u Beogradu. 
 
Hvala, i neka i ovaj razgovor, bude makar mali doprinos nadama za bolje sutra. 
 
G.Rasula:    Nema na cemu... U Srbiji ima jos dosta ljudi, daleko znacajnijih za ovaj sport u odnosu na moju malenkost. Pa molim i tebe kao clana NUNS-a i IJF-a, kao i ekipu sa sajta da zatrazite zvanicni intervju od Ministra Vuksanovica, Sostara, preko sadasnjih celnika PSS do plivackih trenera Srbije. Videcete, koliko tu nerazumevanja ima... A mozda se rodi neka pametna ideja !
       (Igor Rasula, AIPS id SRB 05252, June, 2006)   
Direct contact to Igor Rasula may be made via: igorrasula@gmail.com
  Back to Swim Star 2000 Web Portal...
1999-2006 Registered by MGI Agency, Belgrade, SCG
The first and only YU Web Swim Portal since 1999 at: http://www.swimstar2000.net   e-mail: rasula@beotel.rs