© 1999 - 2010  This web portal is hosted by SWIM STAR 2000 Agency, Belgrade, Serbia

I.Rasula
By Igor Rasula
 
  Swim Star 2000 Agency, Belgrade                                                                  © 2010 All Rights Reserved 
 Exclusive swimming interview for the Swim Star Web Portal, Belgrade (SRB) - Valjevo (SRB), January 03, 2010 
 
This interview that is dedicated to the swimming audience of Serbia and the wider region of the Western Balkan was arranged on-line on January 03, 2010..
.....
Boskovic: Da organizujmo trenazni proces bez improvizacija

V.Boskovic
The main swim persons that preserve and develop swim sport in Serbia in last five years are coaches, there is no doubt. Poor conditions, the improper swimming facilities, very small financial support of the clubs (except parents) as well as the roof associations, etc., did not affect the enthusiasm to be lost. Mr. Vladimir Boskovic, prof. head coach of the SC Valis (Valjevo) is far best swim trainer in the Region of Central Serbia and one of the most respectable in the country. In spite his club has just out-door pool in the Petnica sport complex near Valjevo for the everyday activities, and the fact that  mostly time of the season he and his swimmers have training in the hotel pool in Vrujci Spa (30 km away from Valjevo), new swim stars from Valjevo are born just "in hands" of Coach Boskovic. Andjeka Petrovic, the top SC Valis swimmer, national Rec holder, the Balkan Junior Champion, the Mediterranean Games participant, etc. is already evidenced as the SRB candidate for London 2012. Swim Star Web Portal expresses the huge gratitude for this interview. 
------------------------------------------------------------------------------------------
Plivacki poslenici koji su predominantno ocuvali i unapredili plivacki sport Srbije poslednjih pet godina svakako su treneri, tu nema sumnje. Ocajni uslovi, neadekvatni plivacki objekti, veoma mala finansijska podrska od klubova (sem roditelja), kao i krovnih organizacija i td., nisu ni malo uticali da se entuzijazam izgubi. G-din Vladimir Boskovic,prof., sef struke plivackog kluba Valis (Valjevo) je daleko najbolji trener Regionalnog plivackog saveza Centralne Srbije i jedan od najcenjenijih strucnjaka u zemlji. Uprkos cinjenici da njegov klub ima samo otvoreni bazen u Petnici (u blizini Valjeva), kao i to da najveci deo sezone koristi 25-m hotelski bazen u Banji Vrujci (30 km daleko od Valjeva), nove plivacke zvezde su rodjene "u rukama" Vladimira Boskovica. Andjelka Petrovic, najbolja plivacica Valisa, nacionalni rekorder, Balkanski juniorski sampion, ucesnik Mediteranskih igara 2009, je vec evidetni kandidat za predstojecu Olimpijadu u Londonu 2012. Izrazavajucu najbolje zelje za 2010 god, zahvaljuemo se Vladimiru na ovom kratkom razgovoru... 

.
Wishing welcome to the Swim Star Web Portal...
Nakon predstavljanja jednog od najznacajnijih plivackih trenera u Srbiji, poslednjih nekoliko godina, coveka koji je u gotovo najskromnijim uslovima uspeo da ocuva i klub, ali i iznedri nacionalnog rekordera, Balkanskog juniorskog sampiona, ucesnika Mediteranskih igara u Peskari prosle godine i buduceg Olimpijca G-djicu Andjelku Petrovic, pozelimo mu nasrdacniju dobrodoslicu.....
-------------------------------------------------------------------------------
Boskovic:  Kao prvo zahvalio bih Vam se na pozivu i dobrodoslici a iskoristio bih i priliku da posetiocima jednog od najboljih plivackih portala u Evropi pozelim srecne nastupajuce Bozicne i novogodisnje praznike.
.
 
On the first personal steps in the swim coaching...
U srpskim plivackim i trenerskim krugovima, vase ime je sasvim dobro poznato. Medjutim, upoznajte nas sa vasim pocecima, vasim prvim interesovanjem za plivanje..
-------------------------------------------------------------------------------
Boskovic:  U svojoj sportskoj karijeri aktivan sam bio u mnogim sportskim granama ali ne i u plivanju. Jedine kontakte sa plivanjem imao sam kroz aktivnosti u letnjim skolama plivanja u Sportskom centru “Petnica” ali sve se zavrsavalo na takmicenjima lokalnog karaktera, jer smatralo se da Valjevo bez zatvorenog bazena nema uslove za treninge tokom cele godine i takmicenja viseg nivoa. Kasnije, na fakultetu sporta i fizickog vaspitanja, profesori Ivica Matkovic i Branislav Jevtic, kao i kolega Marko Djordjevic imali su na mene veliki uticaj da nastavim specijalizaciju u plivanju… 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SC Valis in Budva, MNE
Leaded by their Coach Vladimir Boskovic - the best competitors of SC Valis spend summer preparations in Budva, Montenegro
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
Impressions on the present swim engagements in Valjevo...
V.Boskovic-V.Minic
Zavrsili ste Fakultet za fizicko vaspitanje Univerziteta u Beogradu, postali trener PK Valis u Valjevu i tu zapoceli da razvijate "sopstveni" program razvoja mladih plivaca. Nasim posetiocima iz Srbije, ovo bi bilo jako interesantno.
---------------------------------------------
Boskovic: Ono sto je najbitnije, jeste da sam od samog pocetka imao punu podrsku i “odresene ruke” od strane profesora Radenka Popovica – Sneleta (upravnika u sportskom centru  Petnica i trenera u vaterpolo klubu Valis) koji nam je omogucio da prosirimo vaterpolo klub “Valis” za plivacki deo ekipe, te da vec nakon prve letnje sezone i prvih uspeha nasih mladih plivaca na prvenstvu Centralne Srbije, nastavimo treninge i tokom zimskog dela sezone. Putujuci 3 puta sedmicno u Banju Vrujci koristili smo zatvoreni 25 m hotelski bazen. Od tog trenutka pa sve do danas glavna preokupacija u mom zivotu bila je sportski trening. Na zalost, moje kolege i ja poceli smo da stvaramo i razvijamo takmicarsko plivanje u Valjevu moglo bi se reci od nule. I pored osnovnih teorijskih predznanja, svakodnevno smo se nalazili u velikim sportskim nedoumicama i u velikoj “magli”. Kasnije, pored velike nase posvecenosti i truda plivanju, veliki uticaj na razilazenje “magle neznanja” i daljeg ozbiljnog razvoja plivanja u Valjevu imali su moj mentor sa fakukteta, profesor sportskog treninga Vladimir Koprivica, zatim profesor Milivoje Dopsaj  kao i pokojni Braca Milisic. Takodje ogromnu pomoc u radu pruza mi i moj klupski kolega i prijatelj Branislav Kovacevic, od nedavno i clan upravnog odbora i podpredsednik Plivackog saveza Srbije. U ovom trenutku zbog nepostojanja adekvatnih uslova u Valjevu jos uvek smo daleko od stvaranja tzv. sistema plivanja i jakog plivackog tima ali nadam se da cemo uskoro dobiti zatvoreni bazen i da cemo biti u mogucnosti da organizujemo trenazni proces onako kako zelimo i bez stalnih improvizacija. 
--------------------------------------------------------------------------------------------
Two swim coaches and great friends - Vladimir Boskovic,prof, head coach of the SC Valis (Valjevo) and Vladimir Minic,prof., head coach of the SC Swim Star 2000 (Belgrade)...

 
On the conditions for the swim development at home...
Uslovi za razvoj plivackog sporta u Valjevu su izuzetno slozeni. Muke kroz koje ste prolazili svi u klubu, i pored ogromnih napora porodice Petronijevic, nisu se promenile. Novo rukovodstvo je na celu Valisa? Sta planirate u narednom periodu?
-------------------------------------------------------------------------------
Boskovic:  G-din Zoran Petronijecic bivsi predsednik i g-dja Nina Petronijevic PR-menager, u prethodnom periodu dali su veliki doprinos razvoju kluba a sada nam pomazu iz drugog plana. U trenutku kada su svi bili na izmoru snage u osmogodisnjoj borbi za zatvoreni bazen, rukovodstvo kluba se podmladilo, tako da u narednom periodu ocekujemo nastavak aktivnosti. Pre svega, planovi su da klub “prezivi” do izgradnje zatvorenog bazena i da do tada stvori sve neophodne preduslove za uspostavljanje sistema takmicarskog plivanja u Valjevu. 

 
About Andjelka Petrovic, super star and SC Valis's uprise in the future...
Petnica Cup 2007
.Andjelka Petrovic je istinski biser srpskog plivanja. Vi ste tvorac njenih uspeha. Iako je Andjeka uspela da ispliva normu za svetsko prvenstvo u Rimu prosle godine, birokrate PSS joj nisu dozvolile ucesce. Da li je ovo ostavilo traga na vasu plivacicu, ali i na vas kao nejnog trenera?
---------------------------------------------
Boskovic:  Na zalost, Andjelka nije prvi plivac kome se ovakvo nesto desilo, ali nadam se da jeste poslednji. U prethodnom periodu mnogi nasi plivaci bili su osteceni na slicne nacine, ali verujem da je to sada proslost. Ipak sve to nas je samo dodatno motivisalo da nastavimo jos predanije da radimo. Andjelka je tek na pocetku svoje karijere i imace jos mnogo slicnih prilika za dokazivanje. 
---------------------------------------------
.Recite nam nesto i o kratkorocnim, ali i dugorocnim planovima Andjelke Petrovic, ali i drugih, novih plivackih talenata iz Valjeva.
---------------------------------------------
Boskovic: Sto se tice Andjelke, plan je da ona ostane u Valjevu jos jednu i po godinu do zavrsetka srednje skole, a nakon toga cilj je da izabere jak univerzitet gde ce moci da nastavi plivacku karijeru ali i da pre svega, razvija svoje ogromne akademske potencijale. Kada su u pitanju ostali plivaci Plivackog Kluba Valis, u slucaju da do zavrsetka njihovog srednjeskolskog obrazovanja nas grad dobije zatvoreni bazen, plan je da im klub ponudi mogucnost studiranja i stipendiranja na jednom od 4 Valjevska fakulteta ili da im u skladu sa njihovim zeljama i sposobnostima pomogne prilikom studiranja na ostalim fakultetima u zemlji i inostranstvu. 
--------------------------------------------------------------------------------------------
V.Boskovic and his swimming super star Andjelka Petrovic...

 
On the recent changes in the Swimming Association of Central Serbia...
Jedan od najzasluznijih ljudi za "velike promene" koje su se nedavno desile u Plivackom savezu Centralne Srbije ste upravo i vi? Novi predsednik PSCS G-din Goran Markovic, upravo dolazi iz Valjeva? kakvi su nacelni i strateski planovi razvoja plivanja u CS?
-------------------------------------------------------------------------------
Boskovic:  Novi predsednik PSCS i ako nije dugo u plivanju, poseduje neophodnu strucnost i energiju. Na regionu nam predstoji konsolidacija i veliki timski rad na organizacionom i strucnom planu kako bi se u narednom periodu rezultatski priblizili Beogradu i Vojvodini. Cinjenica je da  CS u poredjenju sa ostala dva regiona zauzima najveci geografski prostor ali sa druge strane ima procentulno najmanji broj zatvorenih bazena. I pored toga smatram da je dobrom organizacijom rada na nasem regionu moguce uticati da se postojeci potencijali bolje iskoriste jer kao sto je poznato na ovom podrucju postoji veliki broj talentovanih plivaca koji ce nadam se u buducnosti doci do punog izrazaja. 

 
On the "new waves" in the Serbian Swimming Association...
S obzirom na burne dogadjaje u vrhu Plivackog saveza Srbije (na samom kraju 2009.god.), bez adekvatnog odziva i "podrske" iz Centralne Srbije, do promena sigurno ne bi doslo. Medjutim ostaje mala zabrinutost, da ce jedno "okorelo" jezgro oko bivseg predsednika PSCS i dalje biti nekakav kocnicar razvoja plivanja. Kakvo je vase misljenje?
-------------------------------------------------------------------------------
Boskovic:  Nadam se da nece biti tako. Do sada se bespotrebno trosila velika energiija na brojne svadje i nesuglasice. U ovom trenutku nam je potrebna sabornost i ujedinjenje. Ono sto je meni najvise smetalo u prethodnom periodu jeste neefikasan sistem takmicenja koja su trajala i po 14 sati (plus vreme provedeno u prevozu) tako da je sve to bilo izuzetno nehumano prema deci. Takodje, izostali su seminari za trenere, sudije, zajednicki treninzi i kampovi za plivace, zajednicki nastupi na takmicenjima u inostranstvu…i upravo u tom prostoru pre svega ocekujem veliki napredak.

 
On the support to the new President and management of the PSS...
Novo rukovodstvo PSCS i vi licno, podrzali ste ideje i planove novog predsednika PSS Bode Bokanica. Jeste li vec sad prepoznali pozitivne uslove koji bi omogucili i vas dalji propseritet, ali i plivackog sporta CS?
-------------------------------------------------------------------------------
Boskovic:  Oduvek sam se zalagao da na celu PSS-a bude covek iz struke po uzoru na Australisjki sistem plivanja. Ko moze bolje poznavati probleme i potrebe plivaca i trenera nego onaj ko je godinama u neposrednom kontaktu sa njima. Postojala su i misljenja da na celu saveza treba da bude biznismen ali to se do sada u  srpskom sportu pokazalo kao lose resenje.  Konacno pravi covek na pravom mestu. Profesor Bokanic ima veliko iskustvo i rezultate kao plivac, kao trener ali i kao funkcioner. Verujem i u njegove ljudske kvalitete, tako da zaista u narednom periodu ocekujem znacajan razvoj srpskog plivanja na svim nivoima. 

 
On the swim coaching plans within the Serbian Swimming...
Petnica swim center
Swim Star 2000, ali i moja malenkost licno, godinama se zalazemo  da novi, skolovani ljudi, moraju doci na rukovodna mesta i u PSCS, ali i u PSS. Da li tu vidite svoje mesto u strukturama PSS, kroz koje biste i razvili svoje planove, ali i  zavidno trenersko iskustvo?
---------------------------------------------
Boskovic: U ovom trenutku najvise me interesuje nastavak skolovanja na postdiplomskim studijama i dalji razvoj trenerske karijere i plivackog kluba Valis. Ako ljudi iz PSS i PSCS procene  da mogu da dam svoj doprinos i izvan klupskih okvira bicu spreman da pomognem u okviru svojih mogucnosti. 
---------------------------------------------
Swim Star Web Portal je  jedini medijski ispratio vas cenjeni miting Petnica Cup i time omogucio da i na medjunarodnom novou steknete reputaciju. Imate li kakvih planova za dovodjenje inostranih timova i takmicara, ili prosirite miting na 2 dana. 
---------------------------------------------
Boskovic: Jos jednom izrazavamo veliku zahvalnost vasem timu koji nam je mnogo pomogao u promociji i razvoju ne samo naseg takmicenja nego i celog SRC Petnica. Takodje, ocekujemo Vasu pomoc i u narednim godinama, s obzirom da su buduci planovi da takmicenje bude mnogo rezultatski kvalitetnije, prisustvom nasih najboljih plivaca i dovodjenjem kvalitetnih timova iz inostranstva. S obzirom da su se u Valjevu u znatnoj meri povecali i smestajni kapaciteti organizacioni odbor razmotrice mogucnost da se takmicenje prosiri na 2 dana. 
--------------------------------------------------------------------------------------------
Olympic pool of the Petnica complex (at the end of the popular Petnica Cup 2009)...

 
On the dream about the indoor pool in the town of Valjevo...
Pred kraj, da pomenemo i to "standardno" pitanje problema sa uslovima za plivacke treninge u Valjevu, u zimskom periodu. Ima li konacno uslova da se taj "cuveni" balon postavi u Petnici?..
-------------------------------------------------------------------------------
Boskovic:  Valjevci sanjaju zatvoreni bazen! Na zalost, problem zatvorenog bazena u Valjevu je vec nekoliko godina pitanje politike, a ne opstih interesa i realnih potreba nasih sugradjana za takvim objektom. S obzirom da Petnica, hvala Bogu, ima toplu vodu, sve prednosti su bile na strani balona, tako i da pored toga sto su bila obezbedjena novcana sredstva, do realizacije nije doslo. Sada neki novi ljudi ulazu napore da se izgradi olimpijski zatvoreni bazen, ali sve to za sad ide sporo. Medjutim ljudi iz kluba pokusavaju da uz pomoc  jedne skole izgrade mali funkcionalni bazen dimenzija 25m x 8m. Ocekujemo da ce se to i desiti i da cemo od septembra ove godine konacno poceti da radimo u normalnim uslovima u kojima cemo imati mogucnosti da u potpunosti iskazemo nase potencijale. 

.

Instead of conclusions - Words of thanks and greetings...
Puno hvala na ovom ekskluzivnom razgovoru, iz koga smo mogli po nesto i da naucimo. Pozdrav svim sportskim prijateljima u Valjevu, puno uspeha u novoj 2010.
-------------------------------------------------------------------------------
Boskovic:  Hvala i vama i zelim Vam puno uspeha u daljem radu. Veliki pozdrav vasem timu i svim plivacima, trenerima, roditeljima i prijateljima srpskog plivanja. 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
.. 
  By Igor Rasula, AIPS id SRB05252
Direct contact to Igor Rasula may be made via the next e-mail: igorrasula@gmail.com
  Back to Swim Star 2000 Web Portal (to the 'Last Events' page )...
© 1999-2010 All Rights reserved by Swim Star 2000 Agency, Belgrade
The only Web Swim Portal that comes from Serbia, since 1999 at: www.swimstar2000.net    e-mail: swimstar2000@gmail.com